Ennek a 6 gasztronómiai trendnek fogunk hódolni világszerte 2018-ban

  • 2017-11-14
pisztráng

Ennek a 6 gasztronómiai trendnek fogunk hódolni világszerte 2018-ban

604 403 Budapest Party Service

Ennek a 6 gasztronómiai trendnek fogunk hódolni világszerte 2018-ban

A közel-keleti konyha szokatlan és intenzív fűszerei, fehérjedús hüvelyesek és a méz reneszánsza. A Budapest Party Service kreatív séfjével, Kiss O’Shea Dániellel a 2018-as gasztronómiai trendekről beszélgettünk.

  1. Keleti fűszerek garmadája

A cseles fűszerezésű, egzotikus ételek megkóstolásához többé nem kell majd hosszú kilométereket utaznunk, ugyanis 2018-ban a gasztronómiában előszeretettel használnak majd világszerte keleti fűszereket. Ennek az az oka, hogy az egyszerre édes és csípősségbe hajló fűszerkeverékekkel egy plusz faktort adhatunk az ételnek, a parfümös fűszerek segítenek elmélyíteni az ízeket. Ne lepődjünk meg, ha egy-egy rendezvényen ilyen ízesítésű húsételekkel, sőt akár salátákkal találkozunk. Ilyen fűszer például: a görögszéna, a ras el hanout vagy a korall-curry.

fűszerek

  1. Bárány vagy édesvízi pisztráng

A bárányt előszeretettel választjuk majd, nemcsak a magas fehérjetartalma és tápértéke miatt, hanem azért is, mert egészséges faggyúja jól kombinálható nagyon sok étkezési kultúrában. Jól be tud illeszkedni. Ezen túl az ételintoleranciával érintettek körében is sokkal nagyobb szerepet fog kapni. 2018-ban nagy reflektorfénybe kerülnek még a halételek. Az édesvízi pisztráng citrusokkal párolva a rendezvényvendéglátásban igazi befutó lesz.

pisztráng

      3. Vegán-vonal

2018-ban a hüvelyes zöldségek egyre több helyen bukkannak majd fel, egyre többféleképpen fogjuk felhasználni ezeket az alapanyagokat. Nagy fehérjetartalmuk miatt a csicseriborsó, a vöröslencse, a phi-lencse, a vörösbab is igazi jolly-joker lesz a konyhákban. Nemcsak a vegetáriánusokat ejtik rabul, a húsimádók fermentálva, lassan készítve ínycsiklandó fasírtokat kreálhatnak a felhasználásukkal. A Budapest Party Service cégcsoport legújabb kedvelt receptúrája például többek között egy nagyon különleges sárgaborsós, keleti fűszerezésű húsgolyó, amit egy egészen izgalmas új helyszínen kóstolhatnak meg vendégeink 2018-tól.

hüvelyesek - vegán

  1. Egészségtudatos desszertek

A következő év a mindenmentes desszertek aranykorát tartogatja. Mellőzni fogjuk a tojást ezekből a süteményekből, de gyakrabban nyúlunk majd a rizsliszthez, ha például sütni szeretnénk. És mindenki csak ilyen édességeket akar majd enni!

  1. Mézmánia

Magyarországon nagyon jó minőségű akácmézet szerezhetünk be, gondoljunk csak a kiskunsági termelői mézre. De erdei virágmézben is bővelkedünk. Szóval aggodalomra semmi ok, a 2018-as mézmánia minket nem fog váratlanul érni. Ugyanis egyre többen használják majd ezt az alapanyagot a desszertek mellett a húsételekhez is!

méz

  1. Terroir-centrikus konyha

A nagyon magas szintű éttermeknél nagyon-nagyon fontos a regionalitás. Lehetőleg minél közelebbről, maximum 25 kilométeres távolságról igyekeznek beszerezni az ételekhez az alapanyagokat, így hagyhatnak sokkal kisebb ökológiai lábnyomot. Magyarországon is megvan a lokalitásra való törekvés, például van olyan vendéglátó egység, ahol nem használnak citrust, helyette ecetekkel nyerik ki az étel savasságát. Legyen még több ilyen hely itthon!