A Nagy Napok lelkülete a covid árnyékában

  • 2021-04-09
herendi-gabor-budapest-party-service

A Nagy Napok lelkülete a covid árnyékában

1024 683 Budapest Party Service

A Nagy Napok lelkülete a covid árnyékában:
felértékelődött a személyes kapcsolatok és találkozások jelentősége
– interjú Herendi Gábor ceremóniamesterrel és esküvőrendezővel

Esküvői szolgáltatókkal készült cikksorozatunk harmadik, egyben utolsó részében Herendi Gábor mesél nekünk a tavalyi év tapasztalatairól, a 2021-es várható trendekről és számára kedves történeteket is megoszt velünk.
Ha még nem tettétek, olvassátok el az első és a második részt is!

Ceremóniamesternek lenni összetett feladat, hiszen egyszerre koordináljuk a Nagy Nap eseményeit, a szolgáltatókat és a násznépet, gördülékennyé tesszük a programokat, megalapozzuk a hangulatot, és észrevétlenül kezeljük az esetlegesen felmerülő problémákat – kezdi Gábor kérdésünkre, hogyan lett ceremóniamesterből esküvőrendező, illetve mi is a különbség a két „fogalom” között.

herendi-gabor-budapest-party-service

Fotós: Horváth Tamás

herendi-gabor-budapest-party-service

Fotós: Kondella Misi

Nemrég érkezett el az a pillanat, amikor azt éreztem, hogy a ceremóniamesteri tevékenység már nem fedi le teljesen azt a valós igényt, ami a Nagy Nap szervezésével és egyben lebonyolításával érkezik a pároktól, ezért döntöttünk úgy kolléganőmmel, Benya Eszterrel, hogy a kérésekhez igazodva nemcsak lebonyolítjuk az esküvőt, hanem már az ún. rendezés, szervezés folyamatában is segítjük a párokat. Ráadásul szertartásvezetőként a nap ezen részét is személyre szabottan tudom lebonyolítani, nem ritkán akár több nyelven is.

Az esküvő egy kerek egész, így nehéz külön-külön „értékelni” az egyes szolgáltatókat. Ezen a napon mindenki együtt dolgozik, ki-ki a saját feladatát végzi, de egy nagyon pontos és precíz együttműködésben, amelyet nem árt, ha egy esküvőszervező fog össze. Ezt ismerte fel Gábor, mikor megálmodta az esküvőrendező kifejezést és ennek tartalmát. Hiszen, ha a szervezés kezdő lépéseitől végig kíséri a Párt és a Nagy Napon a lebonyolítást is ő végzi egészen napfelkeltéig, valamint a Pár igényeihez igazodva segít kiválasztani az esküvői szolgáltatók csapatát, úgy garantálható, hogy az esküvő pont olyan lesz, amilyet a Pár megálmodott.

Mi történt tavaly? Mi várható idén? tettük fel a kérdést Gábornak és kértük, hogy meséljen nekünk az ifjú párok és az esküvők jelenlegi lelkületéről.

Ami az esküvőket illeti „trendként” elmondhatom, hogy a Párok nagy része reményteli maradt, így, akinek volt erre lehetősége és éppen lehetett, az jellemzően megtartotta az eseményt. Természetesen nem feltétlenül a tervezett létszámmal, mivel az idősebb rokonok, családtagok és a külföldi vendégek az esetek többségében nem tudtak ott lenni. Valahogy jó érzés volt megélni, hogy a nehéz körülmények ellenére is megtartott esküvőkön érezhetően felszabadultabb volt a násznép, nem csak azért, mert végre összegyűlhettek szeretteikkel, hanem a buli miatt is. Be lehetett pótolni a sok-sok elmaradt találkozást, családi ünnepet, eseményt.

Maguk a Párok is sokkal érzelmesebben élték meg a Nagy Napot. A legtöbb esetben még az esküvő előtti napokban is nagy volt a bizonytalanság, így az ezzel járó feszültség szinte kirobbant belőlük a Nagy Napon. Volt olyan Pár, aki a vacsora elején szót kért és elmesélte a násznépnek, min mentek keresztül az elmúlt időszakban. Hányszor kellett már lemondaniuk mindenről, hányszor kezdtek el újra reménykedni. Azonban kitartásuk kifizetődött és rendkívül hálásak, hogy ha kisebb létszámmal is, de létrejöhetett a Nagy Nap. Mondanom sem kell, hogy a Párral együtt az egész násznép könnyezett, majd egy fergeteges, hajnalig tartó buliba csapott át az este. Tapintható volt a megkönnyebbülésük, amikor véget ért a hónapok óta tartó érzelmi hullámvasút.

herendi-gabor-budapest-party-service

Fotós: Tóth András

Nincs ez másként idén sem. Jelenleg még semmi biztosat nem tudunk, de a szervezés nem állt meg. Vannak, akik kitartanak és reménykednek az idei esküvőben, de vannak olyanok, akik biztosra szeretnének menni, ezért 2022-re halasztották a dátumot. Egy dolog azonban új: mint az élet számos más területén, az esküvőknél is felértékelődött a személyes kapcsolatok és találkozások jelentősége. Nagyon fontossá vált a nagy esemény „hogyanja”. Az egész esemény nem szándékoltan, mint inkább ösztönösen egy fennköltebb, új színezetet, többlet jelentést kapott a párok, a család és az egész násznép életében.

A járvány és az elnapolt esküvők ellenére Gábor életében a 2020-as év sem volt kevésbé eseménydús, mint az előzőek. Életre hívta az EsküvőTV Herendi Gáborral videós podcast csatornát, ahol esküvőrendezőként segíti a párokat a szervezéssel kapcsolatos kérdésekben, illetve az esetleges dilemmák feloldásában Pl. DJ vagy zenekar? Étterem vagy esküvői helyszín?
Az adások az EsküvőTV Herendi Gáborral youtube oldalán elérhetőek el és bármikor visszanézhetőek. Az egyes adásokba Gábor tapasztalt esküvői szolgáltatókat hív meg és egy jó hangulatú beszélgetés keretében mutatja be a szolgáltatók munkáját, hiteles információkat ad át esküvő témában, illetve korábbi Párokkal készít interjúkat az ő Nagy Napjukról.

Gábor az esküvők világában eltöltött 10 év alatt számtalan szép emléket őriz. Köztük az egyik kedvenc történetét is elmesélte nekünk.

Pár évvel ezelőtt egy nemzetközi esküvőn ceremóniamesterkedtem. A pár külföldi volt és éppen azon tanakodtunk, hogy a szertartást hogyan kellene feldobni. Elkezdtem sorolni, hogy a gyűrűt vivő lehetne esetleg egy kisgyerek vagy kutya… majd poénnak szánva a sólymot is említettem. Erre a vőlegény rögtön le is csapott, mert neki ez a megoldás nagyon tetszett, így hát ez lett. Mivel tényleg poénnak szántam, kicsit meglepődtem, de meg kellett oldani, így kerestünk egy solymászt, aki vállalta, hogy a násznép mögött várva, a megfelelő pillanatban elengedi a solymát, ami a vőlegény kesztyűs kezén kell, hogy landoljon. Rizikós volt a vállalás, hiszen nem kell mondanom mi történhetett volna, ha a madár tovaszáll a gyűrűkkel…

Megkönnyebbülésemre sikerült a mutatvány, és emlékezetes szertartás volt az egyszer biztos.

Esküvőrendezőként mindig adódhatnak meglepő felkérések, de Gábor mindig örömmel áll az ilyen kihívások elé. Erről egy kedves és humoros történetet hozott nekünk, ahol nem várt megbízatást kapott egy trópusi szigeten rendezett esküvőn:

Egy esküvőre utaztam ceremóniamesterként egy trópusi szigetre kolléganőmmel, Eszterrel. Az esküvő remekül sikerült, és közben egy újabb felkérés is érkezett az egyik vendégtől: nekik a feleségével másnap lesz a negyedik házassági évfordulójuk, nem tartanék-e egy romantikus megerősítő szertartást a tengerparton? Mondanom sem kell, hogy eléggé meglepett a kérés, hiszen kevesebb, mint 24 óra állt rendelkezésre a megszervezésre és a lebonyolításra együtt. Útnak indultunk hát Eszterrel a parton, ahol nagy szerencsénkre találtunk egy éppen játszó zenekart, akik pont ráértek másnap és egy éttermet is, ami kitűnő szertartáshelyszínnek tűnt. Ők is elvállalták a feladatot. Már csak helyi viseletet kellett szereznem és másnap le is bonyolítottam az élőzenés, tengerparti megerősítő szertartást. Felejthetetlen élmény volt mindenkinek.

herendi-gabor-budapest-party-service

Fotós: Herczeg Zoltán

A bizonytalanság sajnos idén is velünk maradt, de Gáborral együtt itt a Budapest Party Service-nél hisszük, hogy a Nagy Napok előbb vagy utóbb elérkeznek és mi már alig várjuk, hogy részesei lehessünk. A pezsgőket behűtöttük, a poharak csillognak, csapatunk készen áll.